Google Reklamları
Posted on / by mustafacelik / in Google Adwords Reklamı / 4 comments

Google Reklam

Google AdWords Reklamları

Google Reklam Vermek: Google’ın temel ideolojisi aramayı yapan kullanıcılara en iyi sonuçları en hızlı şekilde gösterebilmektir.Yaptığı tüm güncellemeleri ve çalışmaları aramaları yapan kullanıcıları mutlu etmek adına yapar.Günümüzde Google’da bir arama yapıldığında tüm algoritmaların çalışıp kullanıcının karşısına arama sonuçlarının doğru sıralama ile çıkması yaklaşık 0,55 saniye sürmektedir.

Google reklam servisi olan AdWords’te belirli bir kalite süzgeci ve mevcut algoritma kriterlerine tabidir. Bu yüzden günümüzde en popüler ve etkili reklam aracıdır.

Google AdWords’ün diğer geleneksel reklam mecralarına göre pek çok avantajı vardır.

  • Hedefleme : Geleneksel reklam modellerinde televizyona, gazeteye, dergiye ya da billboarda reklam verdiğinizde sadece aralarda sizin ürününüzle ilgilenme potansiyeli olanların reklamınızı görmesini umarsınız. Ancak Google AdWords’te sadece ürününüzle ilgilenebilecek kişileri hedefleyip paradan tasarruf edersiniz.
  • Bütçeye Göre Reklam Verme : Geleneksel reklam mecralarında ilgili reklam alanının bir fiyatı vardır ve o fiyatı verirseniz reklamı yayınlayabilirsiniz. Ancak AdWords’te reklam bütçenize göre, bütçeniz kadar reklam yayınlayabilirsiniz.
  • Ölçülebilirlik : Geleneksel reklam mecralarında ister televizyon, radyo; ister gazete, dergi, bilboard gibi mecralar olsun verdiğiniz reklamın ne kadar işe yarayıp yaramadığını ölçemezsiniz. Kaç kişinin reklamınızle ilgilendiğini, kaç kişinin o reklamı görüp satın alım yaptığını anlayamazsınız. Ancak Google AdWords’te yaptığınız reklamın her kuruşunun nereye gittiğini ve size ne kadar getirisi olduğunu raporlar halinde görebilirsiniz. Böylece istediğinizde reklam ayarlarınızda değişiklik yapabilir ya da reklamınızı duraklatabilirsiniz.

Bu yazıda size Google AdWords reklam türleri ve kampanya detayları hakkında temel bilgiler vereceğiz.

Google Adwords Reklam Png Logo1- Google Arama Ağı Reklamları

2000 yılında arama motoru sonuçlarına reklam almaya başlayan Google’ın ilk ve en çok tercih edilen modeli Arama Ağı Reklamları’dır. Direk satış odaklı bir amacınız olduğunda tavsiye edilir.

Google Arama Ağı Reklamları temel olarak şu şekilde çalışır :

Reklamveren bir AdWords hesabı açar ve öncelikle bir kampanya oluşturur. Kampanya ayarlarında reklam için günlük ne kadar harcayacağına, reklamı coğrafi olarak nerelerde göstereceğine, hangi cihaz tiplerinde göstereceğine, hangi günlerde ve günün hangi saatleri arasında göstereceğine ve hangi dilleri konuşanlara göstereceğine karar verir.

Kampanyayı oluşturduktan sonra bir reklam grubu açar. Tanıtılmak istenen her ürün için farklı birer reklam grubu oluşturulması gerekmektedir. Tanıtılmak istenen ürün ya da hizmet sadece bir tane ise tek reklam grubu yeterlidir. Reklam grubunun içinde öncelikle anahtar kelimeler belirlenmelidir.

Anahtar kelime nedir?

Anahtar kelime: Reklam veren, hangi kelimeler aratıldığında reklamının gösterilmesini istediğine karar vermelidir. Bu kelimeleri ya da kelime gruplarını reklam grubuna yazar ve böylece kullanıcı o kelimeleri aradığında reklamlar gösterilebilir. Geniş, sıralı ve tam eşleme olmak üzere 3 eşleme türü vardır.

Anahtar kelimeler girildikten sonra kullanıcılara gösterilecek reklamda nelerin yazacağına karar vermek gerekir. Bunlara reklam metinleri denir. Reklam metinleri 2 adet başlık, görünen url ve açıklama metninden oluşur. Başlıklar 35’er karakter ile, açıklama metni ise 70 karakter ile sınırlıdır. Sonrasında reklam tıklandığında gideceği link eklenir. Reklamın yönlendirildiği url ile reklam metni alakalı olmalıdır. Reklam metninde yazanlarla yönlendirilen url içerisindeki içerik ne kadar alakalıysa kalite puanı da o kadar yüksek olur. Aynı alaka anahtar kelime ile reklam metni arasında da geçerlidir.

Yazdığınız her anahtar kelime kendi içinde aynı anahtar kelimeye reklam vermek isteyen diğer reklam verenlerle rekabete girer. Neticesinde oldukça adil bir açık arttırma yöntemi uygulanır. Örneğin siz bir ayakkabı satıcısısınız ve spor ayakkabı kelimesi aratıldığında reklamınızın gösterilmesi için 2 TL ödemeyi uygun buluyorsunuz. Aynı bölgede sizin rakibiniz olan bir başka ayakkabı satıcısı da spor ayakkabı kelimesi için 1,5 TL ödemeyi uygun buluyor. Diğer tüm şartlar aynı olduğunda sizin kelimeniz ile rakibinizin kelimesi rekabete girer ve daha yüksek teklifi siz verdiğiniz için sizin kelimeniz daha üstte görünür. Bu nedenle her bir anahtar kelimeniz için ortalama bir değer girmeniz gerekiyor. Reklamlarınız yayınlandıkça bu kelimelerin kalite puanları ve verdiğiniz değerler birleşerek reklamınızın kaçıncı sırada gösterileceğini belirler. Reklamınız beklediğinizden daha aşağıda gösteriliyorsa kalite puanınızı ya da anahtar kelime için ödeyeceğiniz tutarı arttırarak daha üst sıralarda çıkabilirsiniz.

Ayrıca reklamların altında talebe göre gösterilmesi mümkün olan reklam uzantıları bulunur.

Reklam Uzantıları :

Reklam uzatıları üst konumda yer alan reklamlarda yer alır ve standart reklam metnine ek olarak çeşitli bilgiler ve bağlantılar sağlar. Reklam uzantılarına yapılan tıklamalar standart metin reklamın tıklanması ile aynı şekilde ücretlendirilir. 6 çeşit reklam uzantısı türü vardır.

  • Yer Uzantıları : Hatira üzerinde işaret ve yol tarifi sağlar. Yakındaki tüketicilerin en yakın mağazanızı bulmasına veya telefonla aramasına yardımcı olabilir. Restoranlar, oteller, mağazalar için önemlidir.
  • Arama Uzantıları : Reklam metni içerisinde telefon numarası yazmak AdWords kurallarına aykırıdır. Telefon numaraları arama uzantısı olarak eklenir. Masa üstü tarayıcılarında telefon numarası olarak görülür. Akıllı telefonlarda yapılan aramalarda ise “Ara” yazan bir buton olarak görünür. Kullanıcı butona tıkladığında numarayı direk arar. Arama uzantılarında kullanıcı siteye gitmese bile tıklayıp aradığında yine tıklama başına ücret kesilir.
  • Site Bağlantısı Uzantısı : Reklam metinlerine ek olarak 4 adet site bağlantısı eklenebilir. Reklam metninin altında listelenir ve her bir site bağlantısı uzantısının kendi açıklaması da olur. Bu uzantı sayesinde site içerisindeki farklı sayfalara da link verilebilir.
  • Sosyal Uzantılar : Bu uzantı sayesinde firmanın resmi Google Plus sayfasına link verilebilir. Google Plus’taki yakipçi sayısını da otomatik olarak gösterir.
  • Uygulama Uzantıları : Firmanın mobil uygulamasına indirme bağlantısı olarak eklenir. IOS işletim sistemi kullanan telefonlarda Apple Store’a, Android işletim sistemi kullanan telefonlarda ise Google Play Store’a bağlantı verir.
  • Açıklama Metni Uzantısı : Ek açıklama bilgileri ile reklamın genişletilebilmesini sağlar. Kargo bedava, bir günde teslim vs gibi mesajlar burada verilebilir. Üründen ürüne değişmeyen bilgileri burada açıklayabilirsiniz.

Reklam verenler, reklam gösterildiğinde değil kullanıcılar reklamlara tıkladıklarında para öderler. Ödenen tutar ise kullanıcının aradığı anahtar kelimeye reklam verenin ödemeyi taahhüt ettiği tutardır. Örneğin reklam veren spor ayakkabı kelimesi için 2 TL ödemeyi taahhüt ettiyse, kullanıcı spor ayakkabı kelimesini aratıp çıkan reklama tıkladığında reklam verenin günlük limitinden 2 TL düşmüş olur. Bu şekilde günlük limite ulaşıldığında ise reklam durur. Gece 00:00 ‘dan sonra ise yeni gün başlar ve reklamlar yeniden gösterilmeye başlar.

google2- Google Görüntülü Reklam Ağı

Farklı markalar ve firmaların farklı farklı amaçları ve hedefleri vardır. Temel amaç ürün ve marka bilinirliği yaratmak olduğunda bu reklam türü önerilir. Doğru mecralar ve kitleler hedeflendiğinde yüksek farkındalık ve ilgi yaratır. Google Görüntülü Reklam Ağında reklamlar, Youtube, GMail, Blogger gibi Google’a ait sitelerde gösterilebileceği gibi Google reklamları almayı kabul eden onbinlerce web sitesinde de gösterilir.

  • Resim Reklamlar

Görüntülü Reklam Ağı’nda reklam verebilmek için öncelikle Google’ın belirlediği ölçülerde bannerlar oluşturulması gerekmektedir. Bu bannerlar kullanıcılara gösterildiğinde onların dikkatlerini doğru bir şekilde çekebilecek gibi hazırlanmalı ve doğru mesajları içermelidir. Eğer banner reklamları hazırlayabilecek bir ekibiniz yoksa Google’ın reklam galerisi içerisinden seçebilirsiniz. Reklam vereceğiniz url’yi yazdığınızda sistem sizin için basit banner örnekleri oluşturabilir.

Çok sayıda değişik banner ölçüsü bulunur. Her seferinde bunların tamamı için ayrı ayrı banner üretilmesine gerek olmaz. Önceden banner hazırlanmayan ölçüler için metin reklamlar hazırlanırdı. Ancak 31 Ocak 2017 itibari ile metin reklam uygulaması sona erdi ve onun yerine Duyarlı Reklam uygulaması başladı. Duyarlı reklamlar sayesinde yüklediğiniz temel logo ve ürün resmi gibi görseller, eklediğiniz yazılarla birlikte standart birer banner oluşturacak şekilde otomatik olarak ayarlanır. Böylece banner tasarımı çalışılmayan ölçülerde de resimli reklam gösterilmesi imkanı sağlanır.

Görüntülü Reklam kampanyası kurulduğunda tıpkı arama ağında olduğu gibi coğrafi, cihaz ve dil hedeflemeleri ile reklamın yayın zamanları gibi ayarlar belirlenir ve reklam grubu oluşturulur. Yine tanıtılmak istenen her ürün ya da hizmet için ayrı reklam grupları oluşturulması önerilir.

Reklam grubu içerisinde önceden hazırlanan banner reklamlar yüklenir ve reklama tıklandığında hangi linke gideceğine karar verilir. Reklam ile alakalı bir linke gitmesi çok önemlidir.

Görüntülü reklamlar tıklama başına ya da tercihe göre bin gösterim başına olacak şekilde ücretlendirilir.

  • Rich Media Reklamları

Rich Media reklamları, statik banner reklamlar yerine kullanıcının davranışlarına göre haraket eden (genişleyen, sağa sola kayan, aşağı doğru açılan vs gibi) reklam türüdür. Doubleclick üzerinden yapılır.

3- Google Remarketing (Yeniden Pazarlama) Reklamları

Bir alışveriş sitesinde bir ürüne baktıktan sonra hangi siteye gitseniz o ürünle ilgili reklamlar gördüğünüzü farketmişsinizdir. İşte bu reklamlar AdWords’ün remarketing reklam modeli ile yapılabiliyor.

Remarketing reklamı verebilmek için öncelikle AdWords panelinden bir kod alıp web sitenizdeki gerekli sayfaya yapıştırmanız gerekiyor. Örneğin ürün sayfasına yapıştırdığınızda kullanıcılar o ürünün sayfasını ziyaret ettiğinde tarayıcılarına bir çerez bırakırlar. Sonrasında bu çerez sayesinde reklamlarınız o kullanıcıyı takip eder ve o ürünün reklamını o kullanıcıya gösterir.

Remarketing’de sınırlamalar getirebilirsiniz. Örneğin sayfaya gelen her kullanıcıyı değil sadece satın almamış kullanıcıları hedefleyebilirsiniz.

4- Google Ürün Listeleme Reklamları

Google’da bir ürün arattığınızda karşınıza, arama reklamlarının da üstünde yer alan ve sıra sıra dizilmiş ürünlerin olduğu reklamlar çıkabilir. Bunlar ürün listeleme reklamlarıdır. Yalnızca alışveriş siteleri için kullanılabilir durumdadır.

Ürün listeleme reklamları AdWords üzerinden değil Google Merchant Center üzerinden yapılır. Öncelikle Google Merchant Center üyeliği oluşturulması gereklidir. Merchant Center hesabı açtıktan sonra sitenizin alışveriş sitesi olup olmadığına bakılır ve alışveriş sitesi ise onaylanır. Sonrasında Alışveriş arama sonuçlarında ürünlerinizin listeleneceği şekilde reklam oluşturabilirsiniz.

blank

5- Youtube (Video) Reklamları

Youtube’da gördüğünüz video reklamları Video kampanyası üzerinden yapılır. Hazırlanan reklam videoları Youtube üzerinde gösterilebildiği gibi Google’da reklam almayı kabul eden sitelerde ve mobil uygulamalarda da gösterilebilmektedir.

Video reklamları temel olarak üçe ayrılır.

a- Youtube Trueview Reklamlar

Youtube Truview Reklamlar ise kendi içinde ikiye ayrılır

  • Yayıniçi (Instream) Reklamlar : Youtube videolarının önünde çıkan ve 5 saniye sonra atlama opsiyonu sunulan reklamlardır. Bu reklam modelinde kullanıcı reklamı 5 saniye sonra atlarsa reklam veren hiç para ödemez. Reklamın minimum 30 saniye izlenmesi halinde ya da reklamda verilen linke tıklanması durumunda ücret ödenir. 30 saniyeden kısa olan videolarda ise sonuna kadar izlenirse ya da tıklanırsa ücret ödenir. Youtube üzerinde gösterilebildiği gibi Google’dan reklam almayı kabul eden mobil uygulamalarda ve sitelerde gömülü videolarda da gösterilebilir.

Yayıniçi reklam atlansa bile video izleme sayfasının sağ üst kısmında banner olarak yer almaya devam eder. Bundan ekstra ücret alınmaz.

  • Discovery (Indisplay) Reklamlar : Youtube’da bir arama yapıldığında anahtar kelime tetiklemesi ile üst sırada küçük resim olarak görünen reklamlardır. Ayrıca video izleme sayfasındayken masaüstünde sağ tarafta görünen reklamlardır. Bir küçük resim ve yanında birkaç satır açıklama ile birlikte görüntülenirler.

b- Tampon (Bumper) Reklamları :

2016’nın sonunda yayına alınan bir reklam modelidir. En fazla 6 saniye olan reklamlar kabul edilir. Yayın içi video reklamların aksine tampon reklamlar atlanamaz. Tampon reklamlar görüntülenme başına değil bin gösterim başına maliyetlendirilir. Hedeflemeler konuya, ilgi alanına, yerleşime ya da demografik özelliklere göre yapılabilir.

c- Masthead Reklamlar :

Youtube anasayfasında en üstte görünen büyük reklam modelidir. Bu reklam modeli tek bir şekilde hedeflenebilir. O da tüm ülkede gösterilecek şekildedir. AdWords üzerinden yapılmaz. Bunun için Google ekipleri ile iletişime geçilerek Youtube anasayfasına Masthead için rezevasyon yapılır ve bir tarih alınır. O gün içerisinde rezervasyon yapılan ülkede Youtube anasayfasına giren herkese gösterilecek şekilde reklam oluşturulur ve Google ekipleri tarafından yüklenir.

Masthead dışındaki Trueview ve Tampon reklam biçimlerinin Arama ya da Görüntülü Reklam biçimlerine göre en önemli avantajları maliyetlerinin çok düşük olmasıdır. Online reklamcılık maliyetlerinin Türkiye’de Avrupa’ya oranla çok daha düşük olmasının dışında video reklamlarında rekabet çok daha düşük olduğu için maliyetler de çok düşüktür. Video reklamlarda rekabetin düşük olmasının temel nedeni ise video yapmanın ya da yaptırmanın maliyeti ve prodüksiyon uğraşının altına girilememesidir. Özellikle kobiler video maliyetini düşünerek video reklamlardan kaçınmaktadırlar.

Video reklamların bir diğer avantajı da hem görsel hem de işitsel olarak mesajın verilebilmesidir. Hazırlanacak videoda görseller sunulurken dış ses olarak da mesaj verilerek çok daha etkili bir anlatım sunulabilir.

blank6- GMail Reklamları :

Gmail reklamları, adından da anlaşılacağı gibi sadece Gmail’de kullanıcı sekmelerinin en üstünde yer alan reklam türüdür. Gmail dışındaki bir alanda yayınlanamaz. Bir tıklama ile genişler ve genişleme olduktan sonra içeride yapılan diğer tıklamalardan ücret alınmaz.

Temel olarak maillerde kullanılan anahtar kelimelere göre Google’ın kullanıcıları gruplaması üzerine kuruludur. Tüm özellikler seçili bir Görüntülü Reklam Ağı kampanyası oluşturularak yapılabilir.

AdWords Gmail reklamları galerisinden hazır şablonlar seçilerek yapılabileceği gibi html tabanlı yazılım ile hazırlanmış bir şablon da Gmail reklamı olarak kullanılabilir.

“Etkinlik biletleri” ile ilgili pazardaki kitleler ve “Seyahat” ile ilgili pazardaki birçok kitle: sınıfa göre uçuş, otobüs ve tren yolculuğu, araç kiralama, yıldız sayısına göre oteller ile konaklama hizmetleri ve şehir ya da ülkelere geziler Gmail reklamlarında hedefleme yapılamayan konulardır.

Gmail reklamları kampanya başına haftada 4 kez gösterilecek şekilde yayınlanır. Bu durum değiştirilemez.

Google Adwords Sistemi

AdWords Reklamlarında Mobil’in Önemi

Günümüzde yapılan Google aramalarının yaklaşık %70’i mobil cihazlardan yapılmaktadır. Hatta bir çok kullanıcı önünde masaüstü bilgisayarı açık olmasına rağmen alışkanlıkla aramayı telefonundan yaptığını belirtmektedir. Masaüstü tarayıcılarda yapılan aramalar ağırlıklı olarak hafta içi mesai saatlerinde yoğunluk gösterirken mobil aramalar günün her saatine eşit olarak yayılıyor.

Küçük ekranlarda yer alan reklamlar, ekranın daha fazlasında yer kapladığı için daha kolay fark ediliyor. Özellikle arama reklamlarında en üst 2 sırada çıkmak çok daha önemli bir konu haline geliyor.

Mobile uyumlu olmak illa ki mobil uygulamanızın olması gerektiği anlamına gelmiyor. Ancak günümüzde sitenizin mobile uyumlu olarak tasarlanması çok büyük önem taşıyor. Çünkü mobile uyumlu olmayan sitelerde içeriklerin okunması için kullanıcıların ekstra efor sarf etmeleri gerekiyor. Hızın büyük önem kazandığı bu çağda kullanıcılar ekstra zaman kaybetmek istemedikleri için mobil uyumlu olmadan hemen çıkma eğilimi gösteriyorlar. Eğer siteniz mobil uyumlu değilse kullanıcılar reklamınıza tıklasa bile sitenizden hemen çıkıp başka alternatiflere yöneleceklerdir. Bu da boşuna para harcamanız anlamına gelecektir.

Bir Mobil Uygulamanın Reklamını Yapmak

Uygulama pazarı hızla büyüyor. 2015 yılına göre yıllık uygulama indirme adetleri 2016 yılında %60 büyüdü . Mobil uygulamalarda geçirilen zaman ise %85 arttı. Uygulama mağazalarındaki harcama 2014’te 35 milyar USD olarak açıklandı. Bu miktar bir önceki yıla göre %31 daha fazla.

Mobil uygulamalardan para kazanmak için 3 temel yöntem vardır. Birincisi uygulamayı ücretli satmak, ikincisi uygulama içi satışlar yapmak, üçüncüsü ise uygulama içinden reklam alarak gelir elde etmek için. Bunun için uygulamanızı indirtmeyi başarmış olmanız tam anlamıyla bir başarı değildir.

AdWords’te ise 2 temel amaç için de reklam modeli vardır. Biri uygulamayı indirtmek diğeri ise uygulamayı indirmiş kullanıcıları yeniden uygulama ile etkileşime sokmak. Her ikisi için de Arama Ağı, Görüntülü Reklam Ağı kullanılabilir. Uygulama indirme reklamları için Video kampanyaları da kullanılabilir.

Peki Google AdWords Reklamlarından Site Sahipleri ya da Mobil Uygulama Sahipleri Ne Kazanıyor?

Site sahipleri ve Youtube kanalı sahipleri Google’dan sitelerine ya da kanallarına reklam alabilmek için bir AdSense hesabı oluşturuyorlar ve sitelerine banner alanları ekliyorlar. Mobil uygulama sahipleri ise AdSense yerine AdMob hesabı oluşturuyorlar ve reklamları buradan alıyorlar. AdSense ve AdMob birbirine karıştırılmamalı. AdSense, sitelerin masaüstü ve mobil versiyonlarında reklam almak içindir. AdMob ise mobil uygulamalarda reklam almak içindir. İkisinin reklam banner ölçüleri temel olarak farklılık gösterebilir.

Sitelerde, uygulamalarda ya da Youtube kanallarında reklam gösterildikçe AdSense ya da AdMob hesaplarında bakiyeler birikir ve bu bakiyeler belli bir seviyeye geldikten sonra çekilebilir.

Tags:

4 thoughts

Bir cevap yazın